CalaisTurbo New Tags
User Name: Password:

Go Back   calaisturbo.com.au > Technical > Technical Articles
Oz Drive - Driver Education

Reply

 

Thread Tools
Old 02-10-12, 16:40   #1
alan_1984
Player
 
Join Date: 02-10-12
Location: SA, victor harbor
Car:
Trader Rating: (0)
Before you replace your c.a.s read this

HI everyone after having starting problems with my vl i came across many articles regarding the replacment of the CAS which would be causing my vl to start only sometimes. after i had purchaced a brand new CAS i was sure i would not have problems till after the first run i had the same problem. What the! On further investigation and many and i mean Many hours going over every inch of the electrical system i had FOUND the problem many vl owners are having, which is not the CAS but a simple EFI RELAY which is locatated on the body behind the battery. after replacing this relay i have never replaced a CAS and never had any starting problems. if anyone wants anymore info or pics please reply as im happy to help.
alan_1984 is offline   Reply With Quote
Old 06-10-12, 10:37   #2
Stu165
Player
 
Join Date: 26-05-08
Location: NSW, Newcastle
Car:
Trader Rating: (0)
What is that relay supposed to do exactly?
Stu165 is offline   Reply With Quote
Old 06-10-12, 12:38   #3
5spdvl
Aaaaaaand it's gone.
 
5spdvl's Avatar
 
Join Date: 29-07-07
Location: VIC, City
Trader Rating: (22)
More info please. Which relay, according to the wiring diagrams, are you referring to?
5spdvl is offline   Reply With Quote
Old 17-10-12, 06:24   #4
alan_1984
Player
 
Join Date: 02-10-12
Location: SA, victor harbor
Car:
Trader Rating: (0)
Quote:
Originally Posted by Petros View Post
Is this the reverse polarity dooby ?
Yes the reverse polarity relay located behind the battery
.
alan_1984 is offline   Reply With Quote
Old 17-10-12, 10:11   #5
wlk21
Player
 
wlk21's Avatar
 
Join Date: 18-08-03
Location: QLD, Brisbane, bayside
Trader Rating: (0)
Send a message via ICQ to wlk21
i maintain more vls have cas problems then reverse polarity dooby failure..
wlk21 is offline   Reply With Quote
Old 17-10-12, 12:37   #6
Duke57TT
Missile Performance
 
Duke57TT's Avatar
 
Join Date: 19-03-07
Location: NSW, Queanbeyan
Trader Rating: (18)
Send a message via MSN to Duke57TT
I hate dooby failure.
__________________
Rubber Braided and Teflon Braided Hose For Sale.Click Me! Add us on Facebook!! Email - missileperformance@live.com.au
Duke57TT is offline   Reply With Quote
Old 25-10-12, 06:11   #7
alan_1984
Player
 
Join Date: 02-10-12
Location: SA, victor harbor
Car:
Trader Rating: (0)
I to belived it may have been the cas dooby.lol. but on further inspection it was my reverse polarity relay which then inturn caused my coil to *** up hence why so many cas fail. its cheap to repair and stops alot of hassle further on down the track.
alan_1984 is offline   Reply With Quote
Old 29-10-12, 01:37   #8
Driftvh
Player
 
Join Date: 08-07-07
Location: NSW, newcastle
Car: VL SL 5spd & VL Berlina 5spd
Trader Rating: (0)
I too can vouch for this!

I was having a lot of intermittent problems earlier in the year with my vl. The car would be fine for a few days and then stall and not start for 5mins to an hour. One day it would not restart so I replaced the ecu and cas (twice) and also suspected the fuel pump to be faulty as it wouldn't prime when it stopped. These had no effect and i had to pull out the service manuals. The reverse polarity relay supplies 12v to the injectors and this in turn supplies the signal via the ecu to the fuel pump.

Checked mine and it had corroded inside. Since replacing, my car has driven to and completed a skid pan day (500km round trip) and few long spirited drives without a hiccup.
Driftvh is offline   Reply With Quote
Old 18-11-12, 09:15   #9
Big Lee
Player
 
Big Lee's Avatar
 
Join Date: 21-08-11
Location: Adelaide, Westlakes
Car: VL turbo
Trader Rating: (1)
This thread could be a lot more helpful with pics and detailed instructions on how to fix/avoid the problem.
Big Lee is offline   Reply With Quote
Old 20-11-12, 07:35   #10
gold-vlt
Player
 
gold-vlt's Avatar
 
Join Date: 20-11-10
Location: Brisbane, Qld
Car: fg xr6t daily, 88 vl series 200, 86 vl executive wagon, e46 barra powered
Trader Rating: (7)
yeah can we get pics please. i think i may have this problem. have had it since i bought the car so someones probably ****ed with it.
gold-vlt is offline   Reply With Quote
Old 02-12-12, 14:25   #11
Antho
Certified Wise
 
Antho's Avatar
 
Join Date: 28-09-03
Location: Brisbane, South
Car: 2 x VL Calais Turbo, VL Berlina Turbo, 2 x Ford Explorer V8, Subaru Forester GT, BMW 325i M Sport
Trader Rating: (74)
Pics of the dooby?
Antho is offline   Reply With Quote
Old 12-12-12, 08:54   #12
Fresh_VL
Player
 
Fresh_VL's Avatar
 
Join Date: 21-06-02
Location: Brisbane, Southside
Car: VL Calais Turbo "10VLT", XR6T MK2
Trader Rating: (3)
Send a message via ICQ to Fresh_VL
great informative thread here...
So from what i gather if everyone has a dooby it'll work?
Fresh_VL is offline   Reply With Quote
Old 31-01-13, 17:41   #13
Driftvh
Player
 
Join Date: 08-07-07
Location: NSW, newcastle
Car: VL SL 5spd & VL Berlina 5spd
Trader Rating: (0)
the dooby is just a relay located to the left of the battery when looking at the engine bay.

Ill try and get a pic..
Driftvh is offline   Reply With Quote
Old 04-02-13, 09:44   #14
Fresh_VL
Player
 
Fresh_VL's Avatar
 
Join Date: 21-06-02
Location: Brisbane, Southside
Car: VL Calais Turbo "10VLT", XR6T MK2
Trader Rating: (3)
Send a message via ICQ to Fresh_VL
i have 3 relays on the guard to the left of the battery...
Fresh_VL is offline   Reply With Quote
Old 07-03-13, 15:10   #15
Fresh_VL
Player
 
Fresh_VL's Avatar
 
Join Date: 21-06-02
Location: Brisbane, Southside
Car: VL Calais Turbo "10VLT", XR6T MK2
Trader Rating: (3)
Send a message via ICQ to Fresh_VL
Bump
Fresh_VL is offline   Reply With Quote
Old 03-04-13, 11:25   #16
MizTigaVT
Player
 
MizTigaVT's Avatar
 
Join Date: 25-01-12
Location: Melbourne, Berwick
Car: VL Calais
Trader Rating: (0)
can we get pics of this this may be my problem!
MizTigaVT is offline   Reply With Quote
Old 16-04-13, 12:19   #17
Fresh_VL
Player
 
Fresh_VL's Avatar
 
Join Date: 21-06-02
Location: Brisbane, Southside
Car: VL Calais Turbo "10VLT", XR6T MK2
Trader Rating: (3)
Send a message via ICQ to Fresh_VL
thread = fail
Fresh_VL is offline   Reply With Quote
Old 10-07-13, 12:30   #18
45deg
Player
 
45deg's Avatar
 
Join Date: 23-05-12
Location: Brisbane, the redlands
Car: VL berlina wagon(it sneezes) and vl berlina wagon(it don't sneeze)
Trader Rating: (0)
any farther info on these relays .. my car hasn't started in about five months, ive replaced everything, loom(checked and replaced every wire), coil(power to the coil but no spark), dizzy(cai), plugs, fuses, fusebox relays, the starting system is 100%, fuel system is 100%, o2 replaced, it started out as rb30 auto stock berlina, is currently rb30det, manual, just fitted the cooler. it was running after turbo went on and after manual convertion. its bloody killing me. anyway i'll try anything.. one relay is the neural stafty switch which i have bypassed the purple wire(last year before the manual went in. so the other two relays????? im on the edge of going back to the v8's they work better more relaible..

Last edited by 45deg; 01-08-13 at 09:08.
45deg is offline   Reply With Quote
Old 10-07-13, 12:46   #19
45deg
Player
 
45deg's Avatar
 
Join Date: 23-05-12
Location: Brisbane, the redlands
Car: VL berlina wagon(it sneezes) and vl berlina wagon(it don't sneeze)
Trader Rating: (0)
thank you admin disregard my other comments. Just a bad year. Cheers dan

Last edited by 45deg; 10-07-13 at 18:23. Reason: yer thats it
45deg is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +10. The time now is 07:43.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Ad Management plugin by RedTyger